Актьорът Боян Арсов чете моето стихотворение "Целуна ме през маската"

"Остави на мира сърцето ми!"

сряда, 30 декември 2015 г.

Как Управителният съвет на БНР наруши Закона за радиото и телевизията


Не мога да затворя 2015-та, без да погледна назад и да направя равносметка какво се случи през тази година в БНР, след като първите 6 месеца бях част от радиото като Програмен директор, а през втората половина – външен наблюдател. 2015-та е годината, белязана с най-много скандали в историята на радиото. И освен това – годината, в която БНР отбелязва своята 80-та годишнина. Но да е чул някой нещо през тези 365 дни за празника, да е бил на събитие, посветено на юбилея?! Незнайно защо Управителният съвет на БНР изтегли програмата за 80-тата годишнина през 2014-та, а през 2015-та радиото млъкна за празника.
Млъкна откъм историческите ретроспекции и запази мълчание в ефира за стореното през тези 80 години с труда на поколения служители. Но журналистите от БНР надигнаха високо глас, за да дадат гласност на поредица от неаргументирани и некомпетентни решения на Ген. директор и УС, които точно в годината на юбилея сринаха общественото доверие към медията, която десетилетия оглавяваше класациите. Поредица скандали накараха слушателите да зададат въпросите: За какво ни е БНР, за какво са ни 12-те програми на БНР, как се изразходва бюджетът на обществената медия? В интернет форумите се появиха публикации: “Дори още днес да закрият БНР, то на никого няма да липсва.”. Ген. директор и Управителният съвет на БНР не посмяха още в началото на 2015-та да направят необходимата структурна реформа, която да оптимизира състава на служителите и да премахне анахронизма заплата-хонорар. Управителният съвет избра да прави показни коктейли и да подарява брандирани бутилки с червено вино. И понеже все пак трябвяше да изпълни Постановлението на Министерския съвет за 10%-но съкращаване на разходите за персонал, Управителният съвет на БНР избра най-лесното за него и най-болезненото за колектива – орязването на хонорарите. Така Ген. директор и УС записаха рекорд: за пръв път в историята на радиото вече седми месец продължава протестът на служителите – на оградата на Драган Цанков  N4. Последваха още скандали – неаргументираното създаване на нова рeгионална програма в глобалния свят – радио Кърджали, пускането  на радиоплейър на БНР, в който звучат и... частни програми, закупуване на нови автомобили за половин милион лева.... А програмите, които са лицето на БНР, са подложени на тотално унищожение. Вследствие на немотивираните решения на Ген. директор и УС и лошото управление на радиото, само за последните шест месеца немалък брой журналисти от столичните и регионалните програми напуснаха. Или ги “напуснаха”.  Но какво значение има това. Други журналисти, приятелки на ръководството, получават нови предавания – дори предколедно, че да може да вземат още някой лев хонорар, нищо че уж радиото е в процес на икономии.  
И като за капак – краят на годината не може да не бъде отбелязан без още един скандал – решението на Управителният съвет за свалянето на предаването “Деконструкция”. Това се случва, след като преди 24 месеца Ген. директор определи Петър Волгин за “най-добрият журналист в радиото”. Нищо че с тази оценка постави останалите близо 900 журналисти в БНР в ролята на миманс на най-добрия... През последните две години Петър Волгин два пъти стана N1 на Хоризонт – през 2013-та и 2014-та, след гласуване между колегите в програмата и след вот на слушателите. На церемонията по повод 80-тата годишнина той взе и наградата “Златен глас” (чиято парична равностойност не е от бюджета на радиото, а се осигурява от външен дарител). И в навечерието на Коледа Ген. директор и Управителният съвет взеха  решение да свалят  “Деконструкция” от ефира на Хоризонт.  И с това си решение те грубо нарушиха Закона за радиото и телевизията, който не допуска УС да се меси в програмната политика на медията. Защо УС извърши нарушение? Защото не спази предписаните процедури. До момента никой не е превел никакви доказателства те да са спазени. Или ще се появят следпразнично? За какво става дума?

Обсъждал ли е Съветът на продуцентите на Хоризонт “Деконструкция” и препоръчал ли свалянето на предаването? Има ли докладна от директора на Хоризонт Лиляна Маринкова до Програмния съвет с предложение за свалянето на “Деконструкция”? Обсъждал ли е този въпрос Програмният съвет на БНР и има ли докладна до УС? Любопитното е, че след като вече шест месеца БНР няма Програмен директор, Програмният съвет в момента се председателства от именно от директора на Хоризонт. Никъде не прочетох и не чух съгласна ли е Лиляна Маринкова със свалянето на “Деконструкция”. И ако не е съгласна – защо още не си е подала оставката?! 
Благодарение на нейното мълчание Ген. директор и Управителният съвет на БНР извършиха нарушение на Закона за радиото и телевизията, което е безпрецедентен акт. Друго такова погазване на закона до момента няма в неговата 17-годишна история.
Но нищо, УС на БНР свикна да създава скандали и му се разминава. Странното е, че само преди дни за пореден път му се размина – на последното за годината заседание на СЕМ – тихомълком, като извънредна точка, е приет отчетът на ръководството на БНР за първото полугодие!!! След като цяло лято не го приемаше. С 3 гласа. Така най-после през декември съветът прие отчета, който трябваше да бъде обсъден през юли. А само след дни Ген. директор трябва да представи отчета за 2015-та. Както се вижда по-горе, има какво да отчете.  


Новата песен на Бойко и Деян Неделчеви по мой текст - "Безпокой"

Ти винаги ще си в ❤️-то ми, мила моя...

"Ти си синьото в очите ми"

двама: True Love

"Father", една съвременна приказка

I Lost My Heart in London

My name is Ivo

A Dog's Heart - movie trailer

Официалният трейлър на романа OMG